مادر رایانه را ماشین حساب دانسته اند . درواقع رایانه را میتوان ماشین حسابی بزرگ دانست که قادر به انجام کارهای زیادی است . ماشین حساب یکی از مهمترین ابزارهای یک حسابدار است و این فرزند خلف ماشین حساب این کار را بعد از او به نحو احسن بر عهده گرفته است و نه تنها برای انجام محاسبات 4 عمل اصلی بلکه برای بسیاری از کارهای پیچیده حسابداری کارایی دارد .
امروزه اکثر ادارات دولتی و خصوصی برای کارهای حسابداری خود از سیستم های رایانه ایی و نرم افزارهایی پیچیده و مخصوص به موسسه خود بهره می گیرند .
اما می توان تحلیل و بررسی را برروی این معدود نرم افزارهایی که وارد بازار شده اند ادامه داد . این نرم افزارها را میتوان نرم افزارهای حسابداری موسسات نیمه کوچک و یا کوچکی دانست که در آن ها فرهنک استفاده از رایانه وجود دارد و به کار تجاری علمی اهمیت می دهند و سعی می کنند که در راه تجارت از جهان اقتصاد عقب نباشند
از سال 1360 یعنی زمانیکه رشته کامپیوتر در دانشگاهها وجود نداشت و تنها یک مرکز آموزشی در تهران به نام مرکز کامپیوتر شهید شمسی پور در میدان ونک خیابان برزیل در این رشته دانشجوی آزاد میپذیرفت و آموزش می داد
از اولین سیستمهای عامل که کامپیوتر ها و نرم افزارهای رایانه ای را راه می انداخت سیستم عامل Dos استفاده شده و اولین زبانهای برنامه نویسی تحت سیستم عامل Dos که مورد آموزش و استفاده قرار میگرفت زبانهای cobol / pl1 / fortran و بعد c / pascal و بعد basic و بعد foxpro / quatropro برای برنامه نویسی استفاده می شد .
به علت آنکه زبانهای برنامه نویسی و یاد گیری آنها بسیار دشوار بود متخصصین برنامه نویسی نیز در کشور بسیار اندک و شاید به تعداد انگشتان دست هم نبود
از آنجا که کامپیوتر یک وسیله حسابگر سریع و دقیق بود افرادی که برنامه نویسی می دانستند سعی کردند نرم افزارهایی بنویسند که در امور حسابداری و مالی از آن کمک گرفته و برنامه هایی بنویسند که عملیات حسابداری و محاسبات را بیشتر کامپیوتر انجام دهد .
افراد زیادی نرم افزارهای حسابداری مختلفی ابتدا برای ادارات و سازمانهای مختلف نوشتند و بعد سعی کردند این نرم افزارها را به بازار و میان مردم آورده و مشاغل دیگر هم از این نرم افزارها استفاده نمایند .
بطور دقیق نمی توان گفت که واقعا اولین نرم افزار حسابداری در ایران را چه کسی نوشته و نام آن چه بوده است چون در آن زمان مثل الان نرم افزارها نام خاصی نداشتند و برنامه نویسان آنها هم یا متخصصین بسیار نخبه ای بودند که نمی شد به راحتی آنها را در کوچه و خیابان دید و شناخت و یا دسترسی به آنها بسیار مشکل بود
اما به جرات می توان گفت که از اولین نرم افزارهای حسابداری نوشته شده در ایران نرم افزار حسابداری ACC بود که فقط ( ثبت سند حسابداری و دفتر روزنامه و دفتر کل و دفتر تفصیلی و یک تراز آزمایشی 4 ستونی داشت ) حجم این نرم افزار حدودا 09 / 1 مگابایت بوده و تنها روی یک دیسکت فلاپی جا می گرفت و به رایگان در اختیار همه قرار داشت این نرم افزار حدودا 4 سال بسیار محبوب و مورد استفاده شرکتها افراد و سازمان ها قرار گرفت ( هنوز هم بسیاری از حسابداران آن را به خوبی می شناسند ) این نرم افزار حسابداری به زبان Foxbase که نسخه های ابتدایی زبان برنامه نویسی Foxpro بود توسط آقای منصور بروجردیان طراحی و برنامه نویسی شده بود
نام آقای منصور بروجردیان در نرم افزار حسابداری فوق و تاریخ ایجاد و کامپایل فایل های نرم افزار که در سال 1368 انجام گرفته است ( در سالی که هیچ نرم افزار حسابداری موجود نبوده ) خود سند بسیار معتبر و گویایی بر این ادعاست که هنوز هم موجود است
بعد ها افراد و اشخاص حقیقی و حقوقی دیگر هم وارد عرصه برنامه نویسی نرم افزارهای حسابداری شده و از پیشگامان این عرصه می توان به ترتیب واقعی متکی به اسناد زنده و بسیار معتبر ازنرم افزارهای:
v نرم افزار حسابداری مستوفی
v نرم افزار حسابداری چرتکه
v نرم افزار حسابداری برلیان
v نرم افزار حسابداری همکاران سیستم
v نرم افزار حسابداری رایورز
v نرم افزار حسابداری پارس سیستم
v نرم افزار حسابداری پارسا 2000
v نرم افزار حسابداری نوین
v نرم افزار حسابداری ناپال
v نرم افزار حسابداری خیام
v نرم افزار حسابداری شایگان
v نرم افزار حسابداری رایانگان فردا
v نرم افزار شماران سیستم
v نرم افزار حسابداری آوین تک
v نرم افزار حسابداری سینا پیوند
نام برد .[1]
سند زنده این اسامی و استناد آن ماهنامه "حسابدار " از انجمن حسابداران خبره ایران شماره 120 در تیر ماه سال 1376 می باشد .
نرم افزارهای حسابداری نامبرده شده فوق همگی تحت سیستم عامل Dos نوشته شده و برخی از آنها بعد از مدتی و با آمدن سیستم عامل Windows نرم افزارهای خود را یا با آن سازگار نمودند و یا مجددا آنهارا در محیط سیستم عامل Windows بازنویسی کردند
بطور مستند و واقعی اولین نرم افزار حسابداری که تحت سیستم عامل Dos بود و مجددا در محیط Windowsبازنویسی شد نرم افزار" حسابداری ناپال "از شرکت ایده آل سیستم بود
و بعد از آن نرم افزار حسابداری رافع و بعد تدبیر و......
پس طبق اسناد و شواهد بسیار معتبر و زنده هیچوقت اولین یا حتی دومین یا حتی پنجمین نرم افزار حسابداری تحت Windows نرم افزار حسابداری دیگری مثل" حسابداری هلو " نبوده است .و به همین ترتیب و همانطور که گفته شد شرکتها و یا افرادی که دارای نرم افزار حسابداری بودند نرم افزارهای خود را یا با Windows سازگار نمودند و یا مجددا آنها را در محیط سیستم عامل Windows بازنویسی کردند و تعدادی شرکت و یا نرم افزار جدید هم در این برهه برای نخستین بار شروع به برنامه نویسی نرم افزار حسابداری نمودند.
ملاکهای انتخاب یک نرم افزار مالی و ویژگیهای آنها
اهمیت انتخاب نرمافزار مالی مناسب
شما یک خودرو را با وسواس انتخاب کرده و پس از چهارماه متوجه شدید آن خودرو ایراد داشته یا نیازهای شما را برآورده نمیسازد آن را به بنگاهی برده و خودروی دیگری مطابق میل خود و اینبار با تجربه بیشتری ناشی از خرید قبلی انتخاب میکنید.
شما یک نرمافزار حسابداری انتخاب کرده و میخرید. ملاک انتخاب:
1- سفارش دوستان 2- اصرار مشاورین مالی 3- قیمت برنامه حسابداری
4- شانس ( پیدا نکردن نرمافزار خوب) و...
پس از مدتی به این نتیجه میرسید که این نرمافزار مشکلات زیادی برایتان بوجود آورده است، توجه داشته باشید که این نرمافزار شرایط خاصی را در یک دوره زمانی به شما تحمیل میکند.
از جمله: 1- یادگیری 2- آشنایی با منوهای آن 3- افتتاح حسابها در کامپیوتر 4- انتقال اطلاعات پراکنده از دفاتر و سایر بخشهای مؤسسه خود به این نرمافزار حسابداری
5- صرف انرژی و زمان زیاد که شما به این نرمافزار حسابداری خو گرفتید و با فرمها و چاپهای آن آشنا شدید.
همانطور که ملاحظه میکنید هر کدام از بندهای بالا به تنهایی کافیست تا شما برای انتخاب نرمافزار دقت خاصی را لحاظ کنید، چرا که با انتخاب اشتباه امکان تعویض سخت خواهد بود از طرفی برای انجام کارهای خود زمانبندی خاصی را صورت دادید و شاید دیگر نمیتوانید زمان خاصی را برای نصب مجدد نرمافزار خوب اختصاص دهید.
برنامه پکیج(package) بازار
برنامه پکیج بازار برنامههایی هستند که از فروشگاهها بدون تعهد و پشتیبانی خریده میشوند و نصب و استفاده میگردند.
تفاوت نرمافزار مالی با غیر مالی
نرمافزار مالی از نوع نرم افزار پردازش اطلاعات است. اطلاعاتی که مدام تغییر کرده و بین دفاتر آن ارتباط تنگاتنگ موجود بوده، اطلاعات امروز با اطلاعات روزهای قبل کاملاً متفاوت میباشد.
نرمافزار مالی، پردازشی روی این اطلاعات انجام میدهد که از نوع و کم و کیف این پردازش شرکت تولیدکننده نرمافزار اطلاع دارد.
تفاوتهای مربوط به سیستم عامل در انتخاب نرمافزار مالی (dos – windows)
1) سیستم عامل windows کارایی بهتری روی سختافزار دارد و بهینه از آن استفاده میکند و بسته به نوع سختافزار سریعتر میشود در حالی که Dos نمیتواند از حداکثر توانایی سختافزار استفاده کند.
2) امکانات تصویری از جمله انواع Font ها گستردگی رنگها و انواع چاپها در windows بسیار بیشتر از Dos است.
3) کنترل اطلاعات ذخیره شده و تامین صحت آن در سیستم عامل windows قویتر است.
4) اعمال تغییرات در سیستم عامل Dos توسط شرکت Microsoft مدتهاست که متوقف شده در حالی که سیستم عامل جدید آن یعنی Windows مرتباً به روز رسانی شده و امکانات جدید به اضافه میشود.
5) بعضی از سیستمهای کامپیوتری جدید قادر به کار با سیستم 16 بیتی Dos نیستند.
6) امکانات شبکه در سیستم عامل Windows بسیار قوی و سریعتر از امکانات شبکه در Dos که بحث در مورد جزئیات آن خارج از حوصله است.
7) شبکه در Dos تحت سیستم عامل Novell به یک کامپیوتر اضافی بدون استفاده نرمافزار حسابداری به عنوان Sever نیار دارد در حالی که سرور Windows قابلیت کار با نرمافزار را دارد.
8) سرعت بالای شبکه تحت ویندوز.
9) استفاده از همه امکانات سختافزاری ویندوز.
دلایل استفاده از یک نرمافزار مالی
*حجم عملیات دریافت و پرداخت پول نسبت به گذشته چندین برابر شده است.
*رقابت فروشگاهها و شرکتها در بازار زیاد شده در نتیجه مؤسسات تجاری و فروشگاهها نیز باید خود را تکنولوژی روز نرمافزار مجهز کنند تا از دیگران عقب نمانند.
مثلاً در گذشته نیاز نبود خانوادهای برای فرزندش هزینه جزوات و دروس خصوصی بدهد تا فرزندش در کنکور موفق شود. در سالهای اخیر به دلیل اینکه همه خانوادهها برای فرزندانشان معلم خصوصی میگیرند و امکانات تهیه میکنند، خانوادههایی که مانند گذشته فکر میکنند و امکانات در اختیار بچههایشان قرار نمیدهند از قافله عقب میمانند و ممکن است به هدف مطلوب نرسند. رقابت فروشگاهها هم به همین ترتیب است وقتی سوپرمارکتی به یک مشتری فاکتور فروش میدهد و مشتری میداند کالایی که خریداری کرده چه مبلغی بوده با سوپر مارکتی که اعداد و ارقام را جمع میزند و در آخر میگوید x تومان، تفاوت دارد.
حال شما برای خرید به کدام سوپر مارکت میروید؟
مطمئناً به جایی که نرخ کالا و جمع آن مشخص است. بنابراین اگر سوپر مارکتی از این تکنولوژی (استفاده از نرمافزار) استفاده کند گوی سبقت را از دیگران میگیرد و... .
*پرداختن مدیریت فروشگاهها و شرکتها به فروش و مدیریت به جای غرق شدن در مانده حسابهای شرکت و تعداد چکها دریافت شده و ... .
*از همه مهمتر تهیه سود خالص از وضعیت سیستم به نحوی که صاحب یک فروشگاهیا شرکت بداند که از لحاظ فروش؛ درآمد و هزینه در کجای کار قرار دارد.
*بازار متغییر؛در بازار بیثبات امروز کنترل لحظه به لحظه بازار بسیار مهم است و اینگونه بررسیها فقط از طریق نرمافزار قابل اجرا است.
*لزوم استفاده از کامپیوتر در کلیه عرصهها؛ در آینده مشتری به سوپر مارکت مراجعه نمیکند بلکه از طریق کامپیوتر منزل کالای مورد نیاز خود را جستجو کرده و فروشگاه مورد نظر خود را پیدا و تایید میکند و با تایید ایشان پول از حساب بانکی او کسر و کالا به منزل توسط فروشگاه ارسال میگردد. و بسیاری از حالتهای مختلف دیگر.
*سرعت پیدا کردن اطلاعات خاص توسط کامپیوتر
*افزایش سرعت و دقت عملیات با استفاده از دقت کامپیوتر و سرعت آن و نیز افزایش تعداد نیروی کار همزمان از طریق استفاده از شبکههای کامپیوتری.
*کامپیوتر در آینده بسیار نزدیک خود را خواسته یا ناخواسته به بازار تحمیل میکند و کسانی موفقترند که سریعتر و بهتر از تکنولوژی روز از جمله کامپیوتر استفاده کند.
نظرات شما عزیزان: